JA,VI KAN !

Hverdagsbalanse - Sunnhet - Velvære - Innsikt - Planlegge - Selvledelse - Valg - Mental trening - Energi - Motivasjon - Matvaner - Lev bedre - Inspirasjon - Ta ansvar - Mestring - Naturlig mat - Endringsprosesser - Tenke nytt - Bevisstgjøring - Ønske - Vilje - Handling - Mat som medisin - Suksess - Stolthet - Glede - Alternativer...................

søndag 11. august 2013

Bytt ut ferdigmaten, og lag babymaten selv !




Hjemmelaget ren mat
Gi barnet ditt en god start på livet, og lag barnematen selv. Hjemmelaget barnemat krever hverken mye tid eller kunnskap,men kan derimot gi en fantastisk helsegevinst til det lille familiemedlemmet. 

Hvorfor lage barnematen selv?

Fostre og små barn er mest utsatt og eksponert for plantevernmidler. Immunforsvaret er ikke ferdig utviklet, og indre organer og hjerne er fortsatt under utvikling. Eksponering i tidlig alder kan blant annet føre til utviklingsmessige forsinkelser og atferdsforstyrrelser.Bivirkningene er godt dokumentert gjennom seriøs forskning. 

Mye av den ferdige barnematen og barnegrøten som selges i dag, inneholder stoffer og gifter som ikke gagner barnets helse.I Norge har klimaendring og mye nedbør de siste årene ført til mer soppgifter i kornet. Giften følger med inn i kornprodukter som brød,barnemat og grøt. Toåringer er mest utsatt,fordi denne aldersgruppen spiser mest korn i forhold til sin egen kroppvekt, og får derfor i seg mye soppgift. 
Mange ernæringsfysiologer mener at små babymager også har godt av å slippe gluten. 

Bytt ut havregrøt med bokhvete - og hirsegrøt


BokHveteGrøt

  • 1 dl knust bokhvete
  • 2 dl kokende vann (tømmes av)
  • 3 dl vann/melk

  • Bokhvete er ikke en kornsort, og den er helt fri for gluten

    Næringsinnhold per 100 gram:

    Energi 1371 kJ (328 kcal)
    Protein 11 g
    Karbohydrater 65 g
    Fett 2 g
    Kostfiber 5,8 g
    Natrium 1 mg
    Jern 3,8 mg
    Kalium 460 mg
    Magnesium 180 mg
HirseFlak


Høyt innhold av protein,er et av de  kornsortene som er alkalisk,er lettfordøyelig og er ikke allergifremkallende.

HverdagsTips


Lær barnet å spise variert og sunt.Da legger man grunnlaget for gode spisevaner for barnet i fremtiden.Barn ikke har et medfødt behov for kunstig søtt og salt! Søtthunger er tillært. Utsett søte drikker og søtsaker i det lengste.Altfor mange barn i den vestlige verden får diabetes pga høyt inntak av sukker, og sliter med helsefarlig overvekt i skolealder.Bruk banan,aprikosmos ol som naturlig og sunt "søtningsmiddel" til feks grøten.   


Introduser naturlige og enkle matvarer først.Rene produkter er ideelt.Kjøp økologisk, da reduserer du faren for at produktet inneholder store mengder med sprøytemidler. Begynn med kokte grønnsaker og frukt.Følg alltid godt med på hvordan barnet reagerer på de forskjellige produktene. Det kan være lurt å ha en liten notatbok, og skrive ned hva barnet liker-ikke liker-og eventuelt reaksjoner. Enkelte barn trenger lengre tid for å tilvenne seg smaker,så ikke fortvil dersom grønnsakspurren ikke "faller i god smak" de første gangene. Vask alltid grønnsaker og frukt grundig før bruk, og husk at generell hygiene er viktig. Ps.Tenk tannstell når barnet går over til fast føde.

  


Grønnsaker som egner seg til spesielt godt til barnemat fra 6 mnd. 
Gulrot
Erter
Søtpotet
Squash
Grønne bønner
Pastinakk
FruktMos til dessert, og som søtningsmiddel til grøtmåltidet
Banan
Avokado
Epler
Mango
Pærer
Nektarin

Uansett om frukt og grønnsaker er økologisk dyrket,så er det viktig å vaske og skylle godt før bruk

Kjøtt
Kylling - Lam - Kalv -  Kalkun  

Bland kokt søtpotet, kalvekjøtt og erter i en blender. 
Gode rutiner og harmoni rundt måltidene er viktig for å etablere gode spisevaner. Ikke stress, snakk i mobilen eller utsett barnet  for masse støy. Multitasking er usunt !!!
Oppbevaring 
Det ideelle er å lage mat hver dag.
Oppbevaring i kjøleskap - anbefaler maks 48 timer. Sjekk at temp på kjøleskapet er ok, og påse at emballasjen oppbevarer barnematen forsvarlig. 
Avkjøl nylaget mat raskt innen den lagres i kjøleskapet eller fryser.Husk at bakterier sprer seg raskt, når de får de rette betingelsene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar